IM

image

De dood bezoekt ons de laatste jaren nogal eens. Hij komt in verschillende gedaanten langs. Meestal kondigt hij zijn komst aan. Zijn favoriete methode is de sluipende en slepende. Eerst een tijdje pijn. Dan de huisarts of de fysiotherapeut. Het is jammer, maar de pijn blijft. Nader onderzoek volgt. Heel langzaam komt hij dichterbij. En dan slaat hij toe.

Zo besluipt hij onze lieve Cootje. Die zo geniet van het leven. Haar gezin, haar kinderen en de eerste kleinkinderen. Op haar knieën zit ze uren met ons kleine meisje aan de tafel. Onvermoeibaar geeft ze telkens weer de gele wasco aan. En het kind krast er lustig op los. ‘Oma, verstoppertje?’ En oma maakt zich klein in het halletje onder de kapstok. Het kind schatert.

Ook bezoekt hij mijn moeder. Redelijk snel klopt hij aan. Niet zo veel poespas.

Drie jaar geleden bezoekt hij Rob en de zoon van onze vriendin B. Hier moet hij toch echt zijn best voor doen. Twee mensen die te vuur en te zwaard vechten. Om bij de kinderen te zijn en te blijven. Bij zijn geliefde gezin en familie. Om bij de zus en het kleine broertje te blijven. Zijn lieve papa en mama. Dappere strijders. Maar ze verliezen. Er stroomt een rivier van tranen. Maar de dood roeit door en baant zich een weg door het zoute water.

Donderdagavond komt Max naar beneden. ‘Mevrouw van de B. is overleden.’ Max’ lieve, jonge mentor en wiskundelerares. Een beekje van tranen. Om deze lieve vrouw. En alle bijzondere mensen die de afgelopen jaren bezocht zijn. Waar we zo van houden. Die we niet vergeten. Die we zo missen.

De dood. Hij komt vast nog langs. Maar nu even niet. Een zomer met zon, maar ook zoveel verdriet. Jaren van plezier, maar ook zoveel gemis. Vaar rustig door. Alsjeblieft.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s