Righteous words

IMG_4616.PNG
De vriend van Clarence B. Jones had een droom. Een droom over een rechtvaardig land met gelijke rechten voor zijn vier jonge kinderen. Deze droom kwam in zekere zin uit. In wetgeving. Op papier. En soms ook echt. Met een zwarte generaal. Een zwarte minister van Buitenlandse Zaken. Zelfs ook nog vrouw. Met als historisch hoogtepunt: een zwarte president.

De vriend van Clarence B. Jones werd doodgeschoten. Terwijl deze zich altijd op vreedzame wijze verzette tegen de wreedheid van de rassenwetten die toen golden. ‘Whites only’ op houten bankjes in het park. Op fonteintjes. De ingang van het zwembad. Dat is nu ruim veertig  jaar geleden.

Clarence B. Jones zelf moet nu ver in de tachtig zijn. Een gedistingeerde oude heer, met een duidelijke en tegelijk genuanceerde mening. Over het verzet van toen en de rellen van nu, wordt hij in Nieuwsuur geïnterviewd.

Vilein merkt hij in het interview op dat Obama de ‘juiste woorden’ spreekt. En als ik aan Obama’s laatste toespraak terugdenk, dan kan ik dat alleen maar beamen. Politiek correct noemen we dat ook wel. Niets op aan te merken. Maar van Obama’s handelsmerk, zijn sterke en overtuigende toon, is in deze toespraak niets te horen. Er klinkt geen bezieling noch kracht in door. Maar ‘juiste woorden’ zijn het wel. ‘Righteous words’ aldus Clarence B. Jones. Meer niet.

Wat vindt de oude heer van de rellen in Ferguson? Wat kan hij zeggen over het geringe zelfkritische vermogen van de zwarte gemeenschap? Ziet hij verschil tussen de rellen toen en nu? Bij de tweede, voorzichtig gestelde maar kritische, vraag veert Clarence B. Jones een beetje op. Krachtig zegt hij: ‘ik ben blij dat u deze vraag stelt. Afro-Amerikaanse ouders zouden hun kinderen, vooral de jonge mannen, moeten vertellen over de droom van mijn vriend. En zijn geweldloze verzet. Dat leidde tot grootse resultaten. Burgemeesters en politie-commissarissen van grote steden zouden eens met elkaar moeten spreken over het indammen van excessief optreden.’ En als ik denk aan het filmpje in datzelfde Nieuwsuur waarin een cliché-sheriff pronkt met zijn eigen tank, kan ik dit alleen maar beamen. De obese sheriff en zijn politie-soldaten zouden zich eens goed achter de oren moeten krabben. Wellicht zou het tot ze kunnen doordringen dat dit onzinnige over-the-top-optreden betogers criminaliseert. En kwaad maakt. En het (voor-) oordeel van de boze jongeren over een onterecht-doodgeschoten dief alleen maar bevestigt.

Ik denk aan de witte hemdsmouwen en lichtblauwe, ietsje te ruim zittende, spijkerbroek van Mark Rutte. En ik zie de vrijetijdsoutfit van Frans Timmermans voor me: een grote man in een grote, witte trui en een lichtbeige broek. Ze zijn een dagje op de hei in Diepenheim. De anderen vragen vast aan hen: ‘hoe gaat het Frans?’ ‘Ha Mark! Heb je nog een beetje kunnen uitrusten de laatste weken?’ Ik hoop dat ze deze vragen stellen. En ik verwacht dat ze hen vriendschappelijk op de rug kloppen of zachtjes op de schouders slaan en zeggen: ‘goed gedaan, man! Petje af!’

Hoe bewonderenswaardig het Nederlandse optreden was de afgelopen maand, des te magerder het Amerikaanse optreden daarbij afsteekt. Misschien moeten ze daar nog eens kijken naar de beelden van de respectvolle ontvangst van de kisten in Eindhoven. De omhelzing van een nabestaande door Timmermans. Wellicht moeten ze even de toespraak terugluisteren in de VN-vergadering van Frans Timmermans. En luister tot slot nog maar eens naar die bezielde droom van Clarence B. Johnson’s vriend. Martin Luther King jr. Dan komt het vast nog eens goed in Ferguson. In New Orleans. St. Louis. In Charleston en in Montgomery.

En opeens schiet mij iets geks te binnen. Wanneer zou hier dat Zwarte Pieten-verhaal weer eens opduiken? Stroop de hemdsmouwen alvast maar op. En bedenk geen ‘righteous words’. Maar spreek doorvoeld, oprecht en bezield. Dan komt het vast goed. In Amsterdam. Nijmegen. Maastricht. In Oranjestad en in Willemstad.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s