Verrukkuluk!

IMG_4698.JPG
The Voice is weer begonnen. En ik zit er klaar voor. Dochter, katten en het warme fleece joggingpak zijn de ingrediënten voor de komende vrijdagavonden. De Nederlandse knusse gezelligheid van voor-de-t.v. gaat van start.

Vroeger had je Een van de Acht. Daar keken we naar met het hele gezin. Wij, kinderen, zagen mijn ouders ontspannen en relaxed. Nootje op tafel, glaasje fris ingeschonken. Zet die lopende band maar aan! Kijken wie de meeste voorwerpen kon onthouden…een theepot, een boek, een taart, ja een taart..!, een fiets (‘o, dat is een grote prijs!!), een spons, het vraagteken!!, een teil….En als de kandidaat de voorwerpen daarna opnoemde vieren wij ieder cadeau mee: ja, de fiets was echt een fiets! Zelfs twee fietsen kreeg de winnaar! Het boek betekende een abonnement op de boekenclub ECI (waar je nooit meer van afkwam). Had hij nu ook de t.v.? Ja, daar kwam de t.v.! En achter het vraagteken zat een reis of een andere grote prijs die niet op het cadeaupodium paste. De kandidaten waren in mijn herinnering altijd blij met hun prijzen. Een dikke man omhelsde Mies Bouwman een keer zo onstuimig dat wij van de bank rolden van het lachen. Het was de gezins-zaterdagavondpret ten top.

Heel, heel vroeger was het t.v. kijken begonnen met Barend de Beer. Er is nog een fotootje van: een klein meisje in een zelfgebreid truitje met afzakkende maillot in een stoeltje voor de t.v. Een groot, log apparaat met een dikke rand en het beeldscherm een beetje uitpuilend naar voren. Op het beeld zie je Barend de Beer. En ik lach en wijs: ‘kijk, Barend de Beer!’

Later keken we natuurlijk naar Swiebertje: ‘hee Zwiepjen!’ Oebele was hupsakee en Stuif es in met de strenge, doch rechtvaardige Ria Bremer was zo’n beetje het eerste talentenprogramma met kinderen. Grote indruk maakte op mij de serie Q en Q: wat was dat spannend! Een man in grijze regenjas stond half verscholen achter een boom in het bos…Ik droomde er ‘s nachts over.

Daarna was ik een tijdje verslingerd aan Love Boat op zondagmiddag. Heerlijke lulligheid op een cruiseschip. Onzinverhaaltjes. En The Flying Doctors! Knappe, betrokken dokters in de bloedhete bush van Australië. Een heerlijke serie. Vooral die ene, jonge dokter was een magneet op de zondagmiddag…

Daarna startte de Nederlandse serie: ‘Zeg ns aaaa!’ De huisartsen-comedy met de onovertroffen Miep Dobbelsteen: ‘met het huis van dokter van der Ploeoeoeoeg…?!’
En natuurlijk de serieuze Sonja Barend met haar spraakmakende gasten en gesprekken. Ik herinner mij nog de man met de ziekte van Gilles de la Tourette. Een ziekte waarbij je je tics en latente gedachten niet kan tegenhouden. Later meesterlijk gepersifleerd door Koot en Bie die er heerlijk onverwacht op los vloekten: ‘kut, godverrrrrdomme, tyfffffushoer!’ en daarna bloedserieus het gesprek weer voortzetten. Hilarisch! Of de man bij Sonja die bekende meer van zijn auto te houden dan van zijn vrouw. Zijn vrouw zat naast hem haar laatste oortje te versnoepen. Het was vermakelijk allemaal.

En toen hadden we opeens geweldige lol met Thea en Theo: de typetjes met twee enorme voortanden. Met het hondje Trudy. Achterwerk in de kast was dan weer een geweldig kinderprogramma waar je ook als volwassene van kon genieten: ik herinner me goed het jongetje dat zijn paling wilde laten zien. Het grote, glibberige ding kreeg hij maar niet te pakken. Uiteindelijk sloot hij maar het gordijntje van de kast.

Al die VPRO- kinderprogramma ‘s waren geweldig en we keken deze met onze kleine peuter en kleuter, later jongen en meisje. Lekker dansen met Maxime, Buurman & buurman, De boze heks en de prachtige serie De Daltons. Vier jongens, opgroeiend in een rumoerig gezin. Later maakten ze met de puber-Daltons een tweede serie. Die ook wonderschoon is.

En nu kijk ik naar The Voice. Met mijn dochter op de bank. Katten erbij. Gordijnen dicht. Ach, het is geen hoogstaande televisie, maar gewoon gezellig. Nootje op tafel, glaasje fris erbij. Het leven is verrukkuluk.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s