Ode

IMG_4870.PNG
Vergissen is menselijk

op het schemerig station
stak de jongen
een dikke bruine tong naar mij uit

hij tilde zijn rechterhand op,
pakte de tong beet, beet
een stuk eraf en liet
zijn hand weer zakken: het was

zijn tong niet, maar een kroketje

Cees Buddingh’, 1974

Gisteren, donderdag 9 oktober was het de Dag van de Kroket. Sylvia Witteman twitterde er al over op 8 oktober: ‘O ja, jongens, morgen, op mijn verjaardag, is het de Dag van de Kroket. Ik verzin dit niet. Ga maar vast een lekker ragoutje trekken.’

Op de dag van de kroket zelf besteedt de radio er aandacht aan. Een deskundige, ene Piet, komt aan het woord. Piet is krokettenbakker bij Van Dobben. Hij heeft er verstand van. Piet had zelf al een kroket gegeten de 9e. Rond 12.00 uur.

Iedere dag eet Piet een kroket. ‘Gezonder dan een broodje kaas’ meldt hij. Op de vraag ‘wat is een goede kroket?’, antwoordt Piet: ‘Een goede kroket heeft een fijne, dunne korst en smeuïge ragout. Daarbij heeft de Van Dobbenkroket stukjes rundvlees in de ragout.’ Volgens Piet was de eerste kroket van culinair journalist Johannes van Dam, een Ware Liefhebber van kroketten, een Van Dobbenkroket. We kunnen het niet meer vragen. Johannes van Dam is dood.

Ik houd, net als Johannes van Dam, veel van kroketten. Mijn zeventienjarige zoon en ik zijn, zo kan je het wel stellen, beiden ook Ware Liefhebbers. Wij weten waar de beste kroket in Bennebroek en omgeving te krijgen was. Ja, het is jammer: ‘was.’

Strandtent Zout in Zandvoort serveerde voor € 7,50 twee geweldige kroketten op een dubbel, hard broodje met een zachte binnenkant. Gemengde, frisse slablaadjes, verse tomaat en komkommer met een fijne dressing, begeleidden de kroketten en het broodje. Het geheel werd gecompleteerd met een klein, wit bakje op het bord. Daarin een lik mosterd. Geen gewone, maar overheerlijke mosterd. Beetje zurig, romig en geweldig combinerend met de ragout in de kroketten.

Het feest kon beginnen en je startte langzaam met het verdelen van de kroketten over de twee helften van het broodje. Met het bijgeleverde, scherpe mes,- een vereiste,- sneed je een stuk van het broodje af met de doormidden gekliefde en bemosterde kroket. Dat ging best moeilijk. De korst van het broodje hard, de binnenkant zacht en de kroket wiebelde tijdens het snijden vervaarlijk heen en weer. Besmuikt likte je na het snijden gauw het mes af. Niets van deze lekkernij ging verloren.

Het wachten op de kroketten, het snijden met moed, beleid en trouw, dit alles was de moeite waard: van de eerste tot en met de laatste hap een hemelse ervaring. Met:
zon op je gezicht,
ziltige zeelucht in je neus,
wind zachtjes waaiend door je haar.

Afgelopen zomer raakten we, op de eerste echt-mooie dag van het jaar, de weg kwijt. Strandtent Zout had de kroketten op brood aangepast. We kregen voor € 6,-, -dat moet gezegd worden: wel ietsje goedkoper,- maar één kroket. De mosterd smaakte anders. Het broodje, daar was ook wat mee aan de hand. We probeerden het later nog een keer, maar nee, ze waren niet meer. De kroketten op brood. De lekkerste.
Verdwenen, de hemelse ervaring van de eerste tot en met de laatste hap op een mooie zomerse dag op het strand.

We testten en probeerden uit. Maar nee, geen kroket komt in de buurt van de kroket 2013 van Zout. Niet de kroketten op brood van Loetje, niet die van Friture d’Anvers, en zeker niet onze eigen snackbarkroket-op-klef bolletje. Het broodje kroket Van Dobben bij Eetsalon Van Dobben,- Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9, Amsterdam,- zou een kandidaat voor de plaatsvervanger van de onbetwiste nummer één kunnen zijn.

Mits je genoegen neemt met een opengesneden, boterzacht bolletje, een onverschillige lik roomboter, twee helften kroket slordig-opengesneden erop en mosterd (toegegeven, ook lekkere) uit een glazen bakje op de toonbank. Gelardeerd met onvervalst Amsterdams geschreeuw naar de keuken: ‘twee ros, één tartaar/ui en vier krekette!’ Later op witte, ronde bordjes voor je neergekwakt. Ook leuk. Ook lekker.

Maar de Zout-kroketten in de zon bij de zee in de wind…, nee, die zijn voorbij.

Jammer.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s