Lijstje

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/ad1/71051968/files/2014/12/img_3806.jpg
Het jaar loopt ten einde. Alle kranten produceren beste boekenlijsten. Beste filmlijstjes. We kijken het jaaroverzicht sport met ‘wat was het een mooi sportjaar!’ Dat cliché heb ik nu al tig keer gehoord. Ook het NOS-jaaroverzicht is smullen van de o ja-gevoelens. O ja, de vliegramp. O ja, IS, en ach, Bram is geen advocaat meer. En vlak die top 2000 niet uit. Jaar in, jaar uit dezelfde nummers in een iets andere volgorde. We zijn beland in de week van terugkijken. Een week in het vacuüm tussen de Kerstdagen en het einde van het jaar. Als we pech hebben met grijs, koud, kutweer. Als we geluk hebben schijnt de zon en verstilt de natuur in vorst.

De week tussen Kerst en Oud en Nieuw; de Kerstdagen zijn alweer verleden tijd. Het familiegebeuren dat altijd tegenstrijdige gevoelens oproept, zo ook dit jaar.
Het is gezellig, maar…
Volgend jaar gaan we…
Nooit meer doen we dat, wel…
En ieder jaar doen we gewoon hetzelfde.

We gaan voor het gewone, het geijkte las ik laatst, juist omdat we zoveel kunnen kiezen. Volgens de flamboyante Amerikaanse hoogleraar psychologie Barry Schwartz is dat prima. Zijn studie-advies aan een Nederlandse scholier luidde onlangs: ‘durf te gaan voor goed genoeg in plaats van altijd het allerbeste (…) Niet alles hoeft meteen perfect te zijn. Haal die druk van de ketel.’

Kiezen betekent vrijheid, vrijheid betekent welzijn. Maar al die keuzes (40 soorten tandpasta in de supermarkt: ‘kies ik de tandpasta voor witte tanden, tegen terugtrekkend tandvlees, met fluor, zonder fluor, de tube met rechts-of linksdraaiende dop? etcetera etcetera) leveren stress op. De bijzondere speech van Barry Schwartz, ‘de keuze-paradox’, losjes verteld in short en ongestreken roze t-shirt, is te vinden op You Tube.

En ja, de lijstjes. Wat was voor mij het mooiste boek, de meest indrukwekkende film, de beste serie, de fijnste krant, het mooiste vakantie-plekje, de ontroerendste muziek? Van een, ook flamboyante, collega ontving ik vlak voor de Kerst een c.d. met zelf opgenomen muziek. Daarbij zat een beschrijving van de verschillende muziekstukken die hij met ons wil delen. Geweldig. Alleen weet ik niets van muziek.

Waar ik een klein beetje verstand van heb zijn boeken. Want ik lees graag. En veel. Ook denk ik wat te weten van mooie (vakantie-) plekjes. Eén van mijn hobby’s is het wegdromen op internet bij de mooiste vakantiehuisjes (‘weg van het massatoerisme!’), de meest adembenemende plekken (‘hier vindt u een groen vulkaanmeer, naast een diepblauwe zee, met in het dorpje een aantal bijzondere visrestaurants’) en de meest fantastische reizen (‘je rijdt ‘s middags achterop een brommer bij een Indonesische student langs alle culinaire hotspots van Jogjakarta’).

Ik waag mij, zo op de rand balancerend van het oude en nieuwe jaar, aan twee lijstjes. Een boeken top drie en een vakantieplekje top drie. Voor wat het waard is.

Boeken top drie
1. ‘De wonderbaarlijke reis van Harold Frye’ van Rachel Joyce
Over de schuchtere Harold Frye, die gewoon een ommetje maakt dat uitloopt op een voetreis van Zuid- naar Noord Engeland. Ontroerend en ja, wonderbaarlijk…
2. ‘Het verhaal van een leven’ van Aharon Appelfeld
Een 7-jarig, beschermd opgevoed, Joods jongetje moet zich tijdens de Tweede Wereldoorlog alleen zien te redden, zwervend over het Oekraïense platteland. Een boek waarin de barre overlevingstocht van deze jongen met zijn contrasterende achtergrond prachtig wordt beschreven
3. ‘Kinderwet’ van Ian Mc Ewan Een vrouwelijke rechter die moet oordelen over het behandelen van de zieke, intelligente 17-jarige Adam. In een geweldige schrijfstijl werkt Mc Ewan toe naar het verrassende plot van dit zorgvuldig opgebouwde verhaal.

En waar blijft ‘Nacht’ dan van Knausgard? En de mooiste thriller van dit jaar: ‘Zoon’ van Nesbo? En wat is er te zeggen over Flanagan’s ‘De smalle weg naar het verre Noorden’? Dit laatste boek is zorgvuldig afgekraakt in de Trouw van afgelopen zaterdag, maar geloof die recensent niet, het is een prachtig boek!

Zo staan ze toch mooi genoemd in dit verhaal: de boeken die net buiten mijn top drie vallen maar ook zo de moeite van het lezen waard zijn. En niks geen keuzestress: gewoon rustig lezen wat je aanspreekt. Verdwijnen in een wereld, een andere wereld, vanuit je stoel in de kamer of liggend in je bed.

En dan de vakantieplekjes top drie van 2014:
1. El Golfo, Lanzarote
Een goddelijk kustplaatsje waar de hoge golven tegen de rotsen slaan, een groen vulkaanmeer en de blauwe zee tegenover elkaar mooi liggen te zijn. En niet te vergeten de visrestaurants met verse vis die je opeet in de zon, zonder woorden kijkend naar de beukende branding
2. Werfenweng, Oostenrijk
Een duurzaam wintersportplaatsje, met lantaarnpalen op zonnecollectoren, elektrische skibussen en bij de VVV een gratis af te halen elektrische auto waarmee je geluidloos naar Salzburg rijdt. En niet te vergeten het restaurantje, met de wonderlijke naam ‘Chili’, op het dorpsplein, waar ze de allerlekkerste pittige pizza serveren (Max) en diverse andere heerlijkheden (Annelie)
3. Los Llanos de Aridane, La Palma
Het stadje op het groene Canarische wandeleiland La Palma dat ons hart stal met haar mooie winkelstraten, de open kantoren (daar wil ik wel werken) en de heerlijke restaurants.

En het groene Normandie dan, waar ik hardliep langs bergen en dalen, een keuterboerderijtje rechts en een oud, verkreukeld echtpaar links, werkend in hun kleine, omgewoelde moestuintje? Ja, ook heel mooi! Maar net buiten mijn top drie van 2014. En zondagochtend, tijdens de vier vrije dagen rond Kerst, het friskoude Woestduin met wit uitgeslagen groen aan de rand van het pad, een paard dat met zijn hoef een ijsplas probeert los te krabben en de zon die schittert over de vlakke velden?

Keuzestress.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s