Meedoen!

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/ad1/71051968/files/2015/01/img_5315.png
Vroeger wilde je graag meedoen: zelf wilde ik op het schoolplein altijd meespelen met sliertentikkie, in de pre-puberteitsfase werd dit het nog spannender jongens/meidentikkie. Je tikte iemand, bij de laatste variant was dat meisje/jongen/meisje, en dan tikte je verder met elkaar. Tot je met z’n vieren was. Dan splitste het sliertje zich op in tweetallen en tikten de tweetallen net zolang door tot er maar één over was. De winnaar. Die mocht dan, als de pauze nog niet voorbij was, de eerste tikker zijn.

Je kon ook de sliert maar door laten groeien. Het gevolg was dat de laatst bijgekomene in de bochten soms onderuit ging. Die werd min of meer afgeschoten. Hard.

De overheid wil ook graag dat de burger meedoet. Met een akelig woord noemen we dat participatie. Zwaar vervuild door het gevleugelde woord van Mark Rutte: participatiemaatschappij. Voor sommigen een ander woord voor bezuinigingen. Omdat je in de participatiemaatschappij vooral (weer) veel zelf moet doen. Of je kinderen, buurvrouw of buurman moeten voor jou iets doen.

In de gemeente waar ik werk staat participatie vooral voor meedenken en meedoen aan de voorkant van trajecten en plannen. Ook willen we graag met ideeën vanuit de gemeenschap aan de slag. Ja ja, dat klinkt lekker gemakkelijk. Maar helaas, dat is niet zo. Zoals ik laatst iemand op de radio hoorde vertellen: ‘de gemeente maakt altijd alles wat simpel is moeilijk.’ We staan er als overheid niet om bekend graag en veel te luisteren en wat te doen met ideeën. We houden simpele zaken niet altijd simpel. We doen soms wel ons best.

Maar nu gaan we méér dan ons best doen: we vragen aan de inwoner, het liefst vanaf het begin van een plan of project, naar zijn of haar ideeën en de mogelijkheden. Hoe is het nu? Wat wilt u graag? Hoe wilt u het vormgeven? En dit alles vanuit de grondhouding: respectvol met elkaar praten en goed luisteren. En doorvragen. En kijken naar wat wel kan. Wat wel lukt. En eerlijk zijn over dat wat vast staat. Vaak het (geringe) geld. Of beperkende wetgeving.

Laatst startten we met een groep van 25 belangstellenden met het praten en denken over bomen. Bomen? Ja, bomen. Niets dat zoveel emotie teweegbrengt als bomen. Kap er één om en…Zelf houd ik ook van bomen. Hé, ik woon in de Beukenlaan. Kom niet aan onze rode beuken!

Tijdens die avond vroegen we ook de aanwezige actievoerders voor het behoud van één specifieke boom, om met ons mee te denken en mee te doen. ‘Mag ik dan niet meer actie voeren voor boom X?’, was zijn vraag. Ja, dat mag. Maar niet bij dit traject. Hier stijgen we boven ons eigen belang uit en leven we ons als activist in in een…laten we zeggen projectontwikkelaar. En de projectontwikkelaar (die ook aanwezig was) leeft zich in in de boom waar de bewoner zo van houdt. Die hij ieder jaar ziet verkleuren van sappig groen naar oud-bruin. Van kaal naar knop.

En het lukte. Het was een mooie avond. Omdat we serieus luisterden. Eerlijk waren. Goede ideeën hoorden en dat ook waardeerden. Gebruik maakten van wat onze eigen inwoner weet en kan.

Voor dinsdagavond 6 januari hebben zich zeventig mensen aangemeld. Weer om met ons mee te denken. Over een rommelig terrein. Meerzicht in Lisse. Hoe richten we dat gebied in? Wat komt daar? Wat willen we daar?

Zeventig mensen. Ik zit de avond voor. Een beetje zenuwachtig ben ik wel. En ik denk aan sliertentikkie en hoe leuk ik het vond om mee te doen. Het komt vast goed.

Het is dinsdagavond 6 januari, 23.08 uur. Er waren 114 belangstellenden. Het was een spannende, mooie en creatieve avond. Dit is meedoen. Plezier. Vroeger met sliertentikkie. Nu met Meerzicht. En niemand ging onderuit.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s