Insjallah إن شاء الله

2015/01/img_5360.png
Het is verwarrend, alles wat in de krant staat, op het nieuws te zien is, te horen is op de radio. Wat moet je geloven? Wie moet je geloven?

In een ingezonden brief in de Volkskrant van 17 januari 2015 vertelt een oma dat haar kleinzoon voor het eerst naar huiswerkbegeleiding gaat in de Watergraafsmeer. Samen met een Turkse, een Marokkaanse en een Somalische jongen. Jongen 1 betoogt dat de aanslag op de cartoonisten van Charlie Hebdo door de Fransen in scène gezet is, jongen 2 meent dat de Twin Towers door de Amerikanen zelf zijn opgeblazen en jongen 3 vertelt dat Israel bezig is Jordanië en Syrië te bezetten. De kleinzoon verhuist verbijsterd en stilletjes naar een ander tafeltje in het lokaal. Oma maakt zich zorgen. Haar kleinzoon is Joods. Wat betekenen de opvattingen van deze jongens voor haar kleinzoon over tien jaar? Van wie horen zij deze verhalen? Nu kan haar kleinzoon nog stil in een hoekje zijn huiswerk gaan maken. Maar als hij wat ouder is en zijn leeftijdgenoten volharden in hun complottheorieën? Zij vraagt zich af of haar kleinzoon in Nederland vrij en veilig kan opgroeien.

Paul Scheffer zegt, ook afgelopen zaterdag, in Trouw verstandige dingen over de ontwikkelingen in Europa, over de Islam en Europa. In zijn artikel ‘Terrorisme krijgt de democratie er niet onder’ betoogt hij dat in geen land ooit eerder terrorisme de democratie verdrong. De IRA noch de RAF verdreef in Engeland en Duitsland de democratie. Maar, zo stelt Scheffer, we moeten accepteren dat de migratie in Europa het grootste sociale probleem is van deze tijd. En een fase van ‘conflict en helaas, ja, ook van geweld’ betekent.

Verontrustend. Net zo verontrustend als zijn uitleg over de Islam waarvan je niet kan zeggen dat deze niets te maken heeft met geweld. ‘Islam is geen godsdienst van vrede. De mainstream van de Islam in Europa is conservatief, defensief en er zit een sterk wij-/zij denken in, ook geboren uit het idee dat deze samenleving zo anders is dan die uit hun vrome dromen.’

En dat denk ik ook. Als ik ‘de meiden van Halal’ een paar jaar geleden zuur en zo zonder enig gevoel voor humor zie reageren op de provocerende grappen van Hans Teeuwen bevestigen zij bovenstaand beeld. Zij lokken hem steeds verder uit tot absurde uitspraken, waarop zij preuts en verontwaardigd reageren.

Nee, Hans Teeuwen past zeker niet in hun vrome dromen. Maar een beetje zelfreflectie en zelfspot zou wel fijn zijn, meiden van Halal! Maak een vileine grap terug, alhoewel dat niet gemakkelijk is bij deze cabaretier, maar in vredesnaam, reageer in ieder geval niet zo benauwd en benard. Zo…humorloos.

En dat is ook een punt van aandacht. Humor. Zoals Max Tailleur zijn Sam en Moos-moppen vertelt, zo kan humor en zelfspot bevrijdend en verrijkend zijn. Zodra een volk, een mens kan lachen om zichzelf, zichzelf beschouwt met spot, dan is er veel gewonnen. Maar helaas, daar is wat de Islam betreft, nog een lange weg in te gaan.

Tot mijn afschuw lees ik ook dit weekend dat de Saoedische blogger Raif Badawi, die ‘de Islam heeft beledigd’, veroordeeld is tot 1000 stokslagen en tien jaar gevangenisstraf. Zijn familie, die gevlucht is naar het buitenland, meldt dat na de eerste 50 stokslagen zijn gezondheid hard achteruitgaat. Gisteren ontving hij niet de volgende 50 slagen ‘omdat zijn oude wonden nog niet voldoende genezen waren.’ Mijn hart huilt. Een blogger, een schrijver, veroordeeld tot een misdadige en middeleeuwse straf. In 2015!

Zolang de voorpagina van de laatste Charlie Hebdo niet in de Nederlandse trein- en metrostations mag hangen, zolang cartoons van de profeet geen deel uitmaken van de overzichtstentoonstelling over Charlie Hebdo in het Persmuseum in Amsterdam, zolang feiten verdraaid worden en onzinnige complottheorieën de ronde doen, zolang een Saoedische blogger veroordeeld wordt tot 1000 stokslagen om een kritisch verhaal, is er geen kans. Zonder humor, reflectie, openheid en rechtvaardigheid is er geen kans op vreedzaam, open en veilig samen leven.

Ik kan niet anders dan hopen dat de kleinzoon van mevrouw van der Wieken over tien jaar met zijn keppeltje, niet verborgen onder zijn pet, door Amsterdam-West loopt zonder lastig gevallen te worden. Ik hoop dat de meiden van Halal over tien jaar kunnen lachen om de grappen van die maffe Hans Teeuwen. Ik hoop dat de tentoonstelling over Charlie Hebdo in het Persmuseum in 2025 compleet is. Met cartoons waarop de profeet, al dan niet met een traan op zijn gezicht, staat afgebeeld. En ik hoop dat vanaf morgen de 950 stokslagen geen doorgang vinden. Insjallah.

Advertisements

One thought on “Insjallah إن شاء الله

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s