Prettig weekend

 

FUNERARY BUST: ”THE BEAUTY FROM PALMYRA”, AD 190-210


Het is geweldig dat arme vissers uit Atjeh de uitgedroogde Rohingya’s, die ten einde raad – al dobberend in hun door mensensmokkelaars onklaar gemaakte wankele scheepjes – hun eigen urine dronken, aan land brachten. 
                         *

Het is mooi dat een man uit Atjeh, -was het een burgemeester, overheidsfunctionaris of gewoon een inwoner? Het doet er niet toe – op het journaal vertelt dat ‘als er eten en werk voor Atjehers is er ook eten en werk gedeeld kan worden met Rohingya’s.’
                          *
Het is verschrikkelijk dat Indonesië, Maleisië en Thailand gezegd hebben dat zij geen vluchtelingen willen opnemen en dat dan ook niet doen.
                       *
Het is, ach, wat zal ik zeggen…schattig dat Zalm het boetekleed aantrekt over de schaamteloze verhoging van de bestuurders-salarissen waarop zij toch, eh.., ja, gewoon recht op hadden. 
                       *
Het is jammer dat Amsterdam werkelijk overspoeld wordt door golven – vaak en veel blowende -toeristen maar erger, veel erger nog zijn de bierfietsen waarop twaalf, dertien onnozelen lallend dan wel giechelend dan wel zinloos verkleed hun boertige vrijgezellenfeesthumor ten toon spreiden. Het allerallerergst zijn de samengepakte sloepjes op de Amsterdamse grachten met kakkers, witte wijn en kakkersgekakel dat galmt tegen de prachtige gevels van grachtenhuizen, stuitert tegen de kadewanden, door-echoot naar de prachtige Magere Brug om tot stilstand te komen tegen het schitterend gerestaureerde Centraal Station van Cuypers.
                         *
Sprakeloos maakt je het bericht dat IS op het punt staat Palmyra in te nemen, Palmyra, met haar Unesco- werelderfgoed van eeuwenoude beschaving. De stad der duizend zuilen staat te trillen en beeft op haar duizenden jaren oude grondvesten. De stad, ooit een van de rijkste en grootste steden van het Romeinse Rijk. Tijdens Palmyra’s glorietijd, de tweede en derde eeuw na Christus, passeerden karavanen met nomaden op honderden kamelen de stad. Ze waren beladen met kleurrijke zijde en geurige kruiden uit India en China. Grote hoeveelheden goud en zilver gingen de andere kant op. Grieks-Romeinse en Perzische bouwstijlen domineerden de stad. 
                          *
Machteloos kijken wij, alle bewoners van alle werelddelen, toe hoe barbaren, onderweg burgers onthoofdend waaronder vrouwen en kinderen -achteloos neergezette zinnen in een nieuwsbericht – opmarcheren naar een van de wortels van de beschaving en de route van zilver en zijde veranderen in een weg van bloed, smerigheid en zinloze barbarij. 
                            *
Het is verontrustend niets meer te vernemen over de Saoedische blogger Raif Badawi, u weet wel, de vader van drie jonge kinderen die om het uiten van zijn mening duizend zweepslagen zou ontvangen. 
Badawi kreeg de eerste 50 zweepslagen voor de Al-Jafalimoskee in Jeddah op 9 januari. Hij beschrijft in zijn brief hoe “een joelende menigte” hem die dag omringde en ‘Allahu akbar’ (Allah is groot) riep. “Deze wrede straf is mij alleen aangedaan omdat ik mijn mening heb geuit”, aldus Badawi.’ (www.trouw.nl, 28 maart 2015). 

Hoe gaat het met Raif Badawi? Is er iemand die het weet? 
                         *
Dit is, op Raif na, -daar hoorden we na maart niets meer over – een greep uit het nieuws van zaterdag 16 mei 2015. Een frisse lentedag die met motregen begon en eindigt met een oranje zon, schijnend op een ontluikende Goudenregen.

Prettig weekend. 

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s