Alle dagen feest

 Gekleurde vlaggetjes bewegen in de wind. Kleurige vierkantjes en driehoekjes met kwastjes aan de onderkant. Sommigen hebben een ingenaaid spiegeltje in het midden of, nee, een beetje aan de onderkant.
                         *

De slinger als een geheugensteuntje voor de middag en avond ervoor. Met eten en drinken, gelach en gepraat, twee poezen die kroelend hun weg zoeken tussen aaigrage handen. 

                          *

Nu is het stil op het zoemen van de ijskast na. Koud geworden etensresten en overblijfselen liggen als kleine lijkjes naast elkaar in dozen, afgesloten met een onverbiddelijk deksel. Geur en kleur gestold in kou.

                          *

Voor mij liggen plastic glazen, half ingepakt nog in strak plastic folie. In een vrolijk met bloemetjes bezaaide slabak. Ik voel aan de plastic zak die er ook in ligt. Plastic vorkjes en messen rammelen op mijn op-en-neer-bewegen.

                         *

In de krant lees ik mooie verhalen van columnisten als Gerbrand Bakker en Marjolein van Heemstra. Zij schrijven over alledag. Kleine gebeurtenissen waar je met belangstelling kennis van neemt. Het regelen van een internet-aansluiting in Duitsland, de laatste borstvoeding van een boze baby. Wat doet je verder lezen? Het gewone, het dagelijkse dat mooi beschreven tot je komt. In letters, woorden en zinnen. Herkenning: een internetaansluiting in een nieuw huis. Altijd iets om tegenop te kijken. Hoe zal het aflopen bij Gerbrand, daar in zijn Duitse huis?

                       *

Een eisende baby die zijn moeder opeet, energie uit haar laat vloeien maar haar laat inslapen als hij nog een keer mag drinken. Bij haar. Onwillekeurig gaan de gedachten uit naar de eigen baby. Zacht en warm, op de gekste momenten van dag en nacht bij je. De baby van Marjolijn is zes maanden. Die van mij bijna achttien jaar.

                         *

Opeens tikken zachte druppels op het doek van de parasol. Ik red de klapstoelen, de friteuses, de barbecues en de krat met lege pilsflesjes. Ik til ze naar binnen, in de gang tegen de muur, op het aanrecht, lukraak in de schuur. Ik ben te laat voor de parasol. Het doek is al nat. Ook de vlaggetjes worden nat. 

                         *

Zachtjes bewegen ze in de wind. De natte vlaggetjes. Alle dagen feest.

                         ***

 

Advertisements

2 thoughts on “Alle dagen feest

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s