Bijna

  

Blackbird singing in the dead of night

Take these sunken eyes and learn to see

All your life

You were only waiting for this moment to be free

Lennon & McCartney 

Bij het teruglopen van de schuur naar ons huis zie ik een merel. Op de pergola met kale druiventakken zit ze roerloos met in haar snavel een flossig bosje. ‘Voor een nest’, besef ik en ik sta doodstil. De boodschappentas in mijn ene hand, in de andere hand het pond jonge boerenkaas en het zakje met de asperge-paté. 

                             *
De merel kijkt om zich heen alsof ze even nadenkt. ‘O ja, ik bouw een nest, daar in de afgeplatte conifeer.’ De conifeer is ooit te enthousiast gesnoeid. Nu heeft de puntige boom een platte vorm. De merel vliegt de den in en ik loop met tas en zakjes naar de achterdeur. Ik til mijn arm op en duw met mijn elleboog op de deurkruk. De deur is dicht. Moeizaam hevel ik kaas en paté over naar de hand met tas. Zo kan ik mijn sleutel pakken. 

                             *
Bij het draaien van de sleutel in het slot zie ik mijn dochter opstaan. Te laat voor mij met mijn tas, zakjes en sleutel.
‘Zag jij ook die merel?’, vraag ik.

‘Ja, schattig, ze is al de hele tijd bezig. Ze maakt een nest in de boom daar.’ En ze wijst naar de conifeer. 

‘Het is geen goede plek met die twee katten van ons’, zeg ik. Beide katten liggen voor Pampus op hun bontkussentje voor het raam. 

‘Saar klimt er zo in’, zegt mijn dochter en somber kijken we naar de afgeplatte conifeer.
‘Wel jammer, het is leuk, een nestje in de tuin’, zegt mijn kind. 

                                 *

Zij houdt van vogels, net als haar vader. Gisteren zag ze, toen ik haar ophaalde van het station, een ijsvogeltje bij de omgevallen boom in de Leidsevaart. ‘Hij zit er! Het ijsvogeltje! Ik zag hem!’ Ik zag het niet want ik reed hard. 

                             *
Vroeger kon ik nog geen mus van een merel onderscheiden. Maar na 23 jaar huwelijk is dat veranderd. Ik weet hoe een ijsvogeltje eruit ziet, een mus, roodborstje en zelfs een gele kwikstaart kan ik herkennen. Onze merel zingt er ieder voorjaar lustig op los in de tuin. En nu bouwt ze een nestje.

                             *
Even later is onze kat buiten. Direct spot ze de merel die onbezorgd verder bouwt. Tot ze Saar in de gaten krijgt. De merel zingt niet meer. Ik denk dat ze weggaat. Jammer. Bijna hadden we een nestje in de tuin, een merelnest.

                            ***

Advertisements

2 thoughts on “Bijna

    • Ha Irma, dank je wel! Ik weet niet hoe je je kan abonneren zonder zelf WordPress te hebben. Het zou wel moeten kunnen denk ik…Zien we elkaar bij Marrika? Hartelijke groet, Annelie

      Like

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s